Chemie: Het maken van een aluminium-koper batterij

Voor al je opdrachten van school, werk of al het andere waar je niet uit kan komen, ook voor je lastige vraagstelling waar je niet uit kan komen.Zowel chemie als andere onderwerpen mogen hier behandeld worden.
Post Reply
Boeker
Foton
Posts: 1
Joined: 13 Dec 2017, 17:16

Chemie: Het maken van een aluminium-koper batterij

Post by Boeker » 13 Dec 2017, 17:30

Hallo iedereen,

Voor een project van school moeten we zelf een batterij maken die een spanning van 12 V geeft een een stroomsterkte van 100 mA heeft die in een maatbeker van 250,0 mL past. Wij als groep hebben besloten om te werken met de 'Zuil van Volta'. We maken gebruik van 1 koper muntje en aluminiumfolie met daaronder filterpapier dat we hebben bevochtigt met azijnzuur van 9%. Zo hebben we 10 muntjes op elkaar gestapeld.

Image

We hebben ons eerste labo uitgevoerd en hebben 4 Volt bereikt met 10 koperen muntje maar slechts een mager 0,3 mA. We zijn van plan het volgend labo groter platen te gebruiken om zo een hoger voltage te kunnen opwekken, maar hebben geen idee hoe we de ampere naar omhoog krijgen.

We zouden zo een paar cellen parallel kunnen schakelen maar denk niet dat 100 cellen in een bekerglas van 250,0 mL past, ook hebben we gedacht om de inwendige weerstand van de batterij te verlagen maar we weten niet hoe. We hebben geen idee welke andere metalen we kunnen gebruiken (zink absoluut niet) om de stroom nog te verhogen.

Alle hulp is welkom.
Alvast bedankt

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1990
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Chemie: Het maken van een aluminium-koper batterij

Post by Wouter » 14 Dec 2017, 19:10

De spanning is een direct gevolg van het verschil in redoxpotentiaal tussen de oxidator en reductor, het is de uitdrukking van de "kracht" waarmee elektronen zich verplaatsen. Als je weet wat de oxidator en reductor in je opstelling zijn kan je gemakkelijk bepalen hoe je de spanning kan verhogen.
De stroom is de hoeveelheid elektronen dat zich verplaatst, dus als jij het gemakkelijker maakt voor de elektronen om zich te kunnen bewegen zou je een hogere stroom moeten kunnen krijgen. Feitelijk kan je dit ook als reactiesnelheid zien. Wat zijn limiterende factoren van reactiesnelheid en hoe zou je dit kunnen oplossen? Het aantal cellen verhogen is een methode, maar er zijn nog meer manieren.
Organisch chemicus

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests