Hallo Allemaal

Om jezelf voor te stellen aan de andere leden van dit forum. Wat zijn je interesses, hoe je huisdieren heten en hoe je hier terecht bent gekomen.
Post Reply
17DAS35
Waterstof
Posts: 21
Joined: 18 May 2012, 16:28
Chemistry interests: Analytical

Hallo Allemaal

Post by 17DAS35 » 18 May 2012, 16:54

Gegroet!

Mijn naam is Daan,

Ik ben een chemie student aan een HBO opleiding, ik ben nu bijna klaar met mijn 2e jaar. Ik heb vanzelfsprekend al enkele jaren een grote interesse voor de chemie (natuurkunde vind ik ook altijd nog erg interessant, maar chemie blijft leuker :) ) Ik ga mijzelf binnenkort specialiseren in analytische chemie, met name chromatografie een erg interessant onderwerp, vooral massaspectrometrie.
Verder heb ik ook grote interesse voor de elementen. Ik wil eigenlijk een verzameling gaan beginnen en vroeg me af of ik hier iemand kon vinden die hier wat tips voor heeft.
Verder heb bespeel ik ook nog met grote passie de piano.

Ik kijk er erg naar uit om hier meer over de chemie te weten te komen! En hopelijk leren anderen ook nog iets van mij!

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: Hallo Allemaal

Post by Z4x » 18 May 2012, 17:19

Welkom op het forum, Daan!
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

User avatar
Reap
Argon
Posts: 681
Joined: 15 Sep 2011, 16:03
Chemistry interests: Inorganic
Location: Regio Eindhoven

Re: Hallo Allemaal

Post by Reap » 19 May 2012, 03:39

Welkom op het forum!

Als je het leuk vind om zelf elementen te isoleren zou ik met eenvoudige transitiemetalen beginnen (22-30) deze zijn relatief makkelijke uit hun zouten te isoleren. B en C zijn ook goed te doen (5-6). Bi (81) is makkelijk te kopen. Pb (80) kom je vast wel ergens tegen (bv dakdekkerslood zuiveren dmv elektrolyse). S zit bijvoorbeeld als S7-8 in funghicide van de boerenbond (en andere dingen).

De meeste anderen zijn moeilijk te vinden (periode 5-6)/giftig(veelal groep 15-17)/gassen(Cl2, Br2, I2, O2, N2)/vereisen hoge temperaturen(P, Si, Na)/gesmolten zout electrolyse(alkali/aardalkali/Mn). Halogenen zou ik zeggen is de volgende stap (let wel goed op). Lathaniden zijn volgens mij niet te isoleren zonder gesmolten zout electrolyse of gebruik maken van het fluoride ion en vervolgens reductie met een magnesiothermische reactie.

edit:
"The lanthanides are then washed out of the ion exchange column with various solutions, emerging one at a time, and so are separated. Each is then mixed with acid, precipitated as the oxalate compound, and then heated to form the oxide. For example, the oxides can be converted to fluorides or chlorides which are then reduced with calcium to metallic form."


Dus als je op isolatie van elementen zoekt op het forum zal je vast wat topics van mij tegenkomen, hier ben ik namelijk veelal mee bezig. :D

note:
Lathaniden en transitiemetalen (of zouten van) van periode 5-6 zijn gewoonlijk opmerkelijk duur.

17DAS35
Waterstof
Posts: 21
Joined: 18 May 2012, 16:28
Chemistry interests: Analytical

Re: Hallo Allemaal

Post by 17DAS35 » 19 May 2012, 12:24

Ok bedankt!

Ik ga er zeker naar kijken. Ik heb overigens ook zojuist een site gevonden van een bedrijf in Oostenrijk die elementen voor de verzamelaar verkoopt. Kijk hier maar eens: http://www.smart-elements.com.. Deze komen dan in gesealde ampullen die dan ook nog eens zijn ingesloten in een acryl blok (ideaal voor Br en Cl bijvoorbeeld). Gaat makkelijk als je gevaarlijke materialen wilt verzamelen. Het nadeel is wel dat deze dingen flink wat geld kosten, alleen voor het blok al moet je 30 euro betalen als je kijkt bij de radioactieve elementen (Tc + alles zwaarder dan Bi dus).
Ik heb wel al op ebay gezien dat je daar hele mooie bismut kristallen kan kopen voor een goede prijs.
Omdat de blokken zo duur zijn heb ik voor andere materialen gezocht bij chemicaliënleveranciers die ook bepaalde elementen. Dus ik kwam langs http://www.hinmeijer.nl., die leveren ook aan particulieren. Nu weet ik heel goed dat het behoorlijk gevaarlijke materialen zijn vanwege reactiviteit met water, maar de natrium en kalium zijn daar behoorlijk goedkoop vergeleken met die acryl blokken. Nu moet je daar dus op gesprek komen als je die dingen wil hebben (is logisch lijkt mij, ze zullen nooit aan een soort pyromaan deze materialen geven), maar moet je daar dan ook een soort van vergunning voor hebben om die materialen te mogen aanschaffen? Of is het alleen een soort van psychologische screening?

Groet, 17DAS35

User avatar
Reap
Argon
Posts: 681
Joined: 15 Sep 2011, 16:03
Chemistry interests: Inorganic
Location: Regio Eindhoven

Re: Hallo Allemaal

Post by Reap » 20 May 2012, 16:48

Wat betreft de blokken, het is maar net wat je wil. (Bi+ en Tc zijn geen echte samples, staat erbij) Ik haal er wel voldoening uit dat ik weet dat ik het zelf "gemaakt" heb en het is veel goedkoper. Maar ja inderdaad sommige elementen kan je veel veel beter kopen dan zelf isoleren. En dat gesprek zal screening zijn.

17DAS35
Waterstof
Posts: 21
Joined: 18 May 2012, 16:28
Chemistry interests: Analytical

Re: Hallo Allemaal

Post by 17DAS35 » 20 May 2012, 18:13

Ja precies, zijn geen echte samples, dus het is alleen maar een blokje met symbool erin en dat kost al 30 euro. Niet gevaarlijke materialen kan je makkelijk uit verbindingen isoleren. Ik heb thuis gewoon koolstof liggen van een verbrand stuk hout. Is best mooi, vrij stevig materiaal en een hele lage dichtheid. Weet je trouwens ook waar ik goed electrolysemateriaal vandaan kan halen?

User avatar
Reap
Argon
Posts: 681
Joined: 15 Sep 2011, 16:03
Chemistry interests: Inorganic
Location: Regio Eindhoven

Re: Hallo Allemaal

Post by Reap » 21 May 2012, 02:09

Ik gebruik koperdraden/potloodjes door de slechte verkrijgbaarheid van materiaal in de buurt. Misschien kunnen andere mensen je daar beter mee helpen.

17DAS35
Waterstof
Posts: 21
Joined: 18 May 2012, 16:28
Chemistry interests: Analytical

Re: Hallo Allemaal

Post by 17DAS35 » 21 May 2012, 11:50

Als het werkt dan werkt het toch? ;) Goede experimenten uitvoeren met materiaal dat je gewoon kan vinden is heel wat lijkt mij.

energa
Beryllium
Posts: 89
Joined: 15 May 2010, 17:55

Re: Hallo Allemaal

Post by energa » 08 Sep 2012, 21:18

Zoals gewoonlijk ontdek na tijden weer eens wat voor interessante gedachtenwisselingen er gaande zijn. Dus: beter laat dan nooit: koolstof uit verbrand hout? Forget it! Vooral in de 19e eeuw zijn veel analyses van verschillende soorten houtskool gedaan, waaruit blijkt dat er veel gassen geadsorbeerd zijn, maar ook vaste stoffen. Dat onderzoek gebeurde in het kader van het vinden van de beste kwaliteit buskruit(salpeterkruit). Daaruit bleek ook, dat zuivere koolstof in een buskruitmengsel nauwelijks werkt! De Duitse firma Degussa brengt een soort roet op de markt ("lampblack") die al dicht tegen zuivere koolstof aankomt. Ik heb er genoeg van, dus als je wilt kun je een monster krijgen (50 gram voldoende?)
Verder heb ik in de loop van mijn bestaan een dosis wantrouwen opgebouwd tegen het kopen van zaken die je zelf niet kunt controleren. Prachtig hoor, zo'n ampul met broom in zo'n kunststof blok, maar wie garandeert mij dat de inhoud echt broom is? Het aardige van verzamelen vind ik nu juist de moeite die je zelf verricht om elementen bij elkaar te krijgen - en dan zal je verzameling wat minder stoffen bevatten, maar je hebt er meer voldoening van dan van die gekochte spullen (vind ik). Broom maken uit kaliumbromide is te doen, al moet je voorzichtig zijn en liefst in een zuurkast werken of anders in de buitenlucht (en zelf zou ik dan nog een goed masker hanteren. . .)
Bismuth: ik heb nog een kilootje technish materiaal liggen, zuiveren is te doen. Ook hiervan kun je best een stuk krijgen. Kortom, aan de slag!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest