Organische electrosynthese

Alles over koolstofchemie, de verbindingen, naamgeving etc. Denk hierbij aan alkanen, alkenen, amines, alcoholen etc.
spidey
Kobalt
Posts: 1368
Joined: 16 Jan 2009, 23:58
Chemistry interests: Inorganic
Location: Amsterdam

Re: Organische electrosynthese

Post by spidey » 26 Aug 2015, 19:03

Dank voor de tip. Omdat ik grote stromen wil meten, zal het met een profi oplossing vermoedelijk wel heel duur gaan worden. Die Arduino biedt veel mogelijkheden. Mocht ik meer resolutie willen, kan ik er altijd een aparte AD omvormer aan koppelen. Wordt wel een aardige knutselpartij inderdaad, maar goed. Bedankt voor de tip!

Voor Wouter's toepassing, zal dat meetapparaat wat je aangaf zeker werken. Nadeel ervan vind ik wel, dan je daarmee niet real-time op je scherm een grafiek van de meetwaarden krijgt, zo lijkt het.

User avatar
woelen
Kobalt
Posts: 1301
Joined: 13 Jan 2009, 20:05
Chemistry interests: --------------
Location: Groningen
Contact:

Re: Organische electrosynthese

Post by woelen » 27 Aug 2015, 08:55

Dat zal ongetwijfeld wel kunnen. Het apparaat kan real-time meten op een PC, maar je kunt het ook standalone gebruiken en later de data inlezen. Dat laatste is voor een echte lab-toepassing natuurlijk wel belangrijk, je wilt niet een complete PC in je zuurkast als je metingen doet aan een of andere opstelling die per sé in een zuurkast moet. Dit meetapparaatje is klein en licht.

Echter als je opstelling gewoon op een tafel kan, dan kun je er wel een PC met monitor naast zetten en dan kun je real-time inlezen, loggen en ongetwijfeld ook wel weergeven van de grafiek. Veel van dit soort meetsystemen hebben daarnaast ook nog een ontwikkel-API, waar je tegen aan kunt programmeren vanuit je eigen software. Deze API bevat calls voor uitlezen meetwaarden, uitlezen tijdreeksen, starten sample-reeksen, stoppen sample-reeksen, zetten van sample-frequenties, configureren van kanalen e.d. Dan kun je zelf de grafische weergave verzorgen, bijv. middels calls in Excel of een dedicated open source plot-systeem, zoals GnuPlot. Voor veel mensen zal echter de standaard software ook wel voldoen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Of je grote of kleine stromen wilt meten, dat maakt helemaal niks uit voor de kosten. Stroom zou ik nl. meten als spanning over een weerstand en cel-spanning meet je direct over de cel. Ik heb zelf thuis meerdere vermogensweerstanden (0,33 Ohm, 1 Ohm, 2,2 Ohm, 3,9 Ohm, 8,2 Ohm) en daarmee kan ik eigenlijk alles wel meten wat ik wil. Ik heb maar één meter en als ik een electrolyse-opstelling heb die pakweg 3 A gaat trekken, dan zet ik de 0,33 Ohm weerstand er voor en meet ik daar de spanning over. Trekt mijn opstelling maar 300 mA dan pak ik de 2,2 Ohm of 3,9 Ohm weerstand.
The art of wondering makes life worth living...
Want to wonder? http://www.oelen.net/science

spidey
Kobalt
Posts: 1368
Joined: 16 Jan 2009, 23:58
Chemistry interests: Inorganic
Location: Amsterdam

Re: Organische electrosynthese

Post by spidey » 27 Aug 2015, 14:18

Ah, oke. Een dereglijke ontwikkelomgeving en interface etc. wordt dan op DVD bijgeleverd, begrijp ik.

Het is voor mij handiger om het low-cost te houden voor nu, bedacht ik me later. Met die Arduino ben je voor een paar euro klaar en als ik toch alleen een paar spanningen wil meten, dan is het programmeren ook geen probleem.

Wat betreft die stromen, ik bedoelde met grote stromen iets van 100A. Weerstanden daarvoor heb je voor weinig geld, bijv. hier. Dat betekent dat je in het mV bereik zit te meten. Daar moet dan een versterker tussen, anders heb je onvoldoende resolutie. Maar goed, high-tech is dat ook niet.

lyseric
Foton
Posts: 1
Joined: 24 Dec 2015, 12:03

Re: Organische electrosynthese

Post by lyseric » 08 Jan 2016, 11:34

Nikkel en H2 electro catalytic transferr hydrogenation, of imine met Zinc en carbon als anode ! ja is leuk onderwerp ! :D

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1990
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Organische electrosynthese

Post by Wouter » 09 Mar 2019, 11:58

Prachtig onderwerp nog steeds!

Ik heb de laatste maanden eindelijk een praktijkopstelling met degelijke labvoeding en de resultaten zijn veelbeter dan ik had verwacht. Met simpele grafietstaven en een ongedeelde cel kan ik nu oxidatieve alfa-methoxyleringen naast geactiveerde amines uitvoeren. Met een efficiëntie van ongeveer 20% moet ik nog wat tweaken, maar de resultaten mogen daar zijn. Erg selectief qua oxidatie - nauwelijks overoxidatie, zelfs bij 5 of 10 volt en de regioselectiviteitis doorgaans prima te reguleren met sterische groepen.

Goedkope en veelzijdige chemie, geweldige atom efficiëncy en gemakkelijke zuivering.
Organisch chemicus

User avatar
Z4x
Germanium
Posts: 1602
Joined: 03 Aug 2009, 15:29
Chemistry interests: Overall
Location: Grunn

Re: Organische electrosynthese

Post by Z4x » 14 Mar 2019, 10:05

Mooi om te horen dat het zo goed gaat. :)

Hoe beheers/controleer je het proces? Bij electroplating of electropolish geeft bijvoorbeeld de stroomsterkte (en verloop er van) een beetje informatie over hoe (goed) het proces verloopt. Kan dit ook bij organische elektrosynthese? Stroomsterkte 'vastzetten' en verloop van spanning bekijken zou ook kunnen?
De kunst is om te blijven oefenen, oefenen en oefenen...

User avatar
Wouter
Krypton
Posts: 1990
Joined: 02 Aug 2008, 01:47
Chemistry interests: Organic
Location: Groesbeek, Gelderland
Contact:

Re: Organische electrosynthese

Post by Wouter » 15 Mar 2019, 21:05

Veel moeilijker. Een reactie vindt plaats bij een bepaald electrodepotentiaal, maar dat wil niet zeggen dat als een reactie klaar is bij -2.1V dat er daarna niets meer gebeuren kan - het reactiemedium blijft erg goed geleidend en met piekspanningen zal er altijd meer gebeuren. Gelukkig kunnen organisch chemische reacties doorgaans prima op andere wijzen gevolgd worden, zoals in mijn geval met behulp van chromatografie (GC, LC, TLC). Het is dikwijls de reactie stopzetten op het juiste moment.
Organisch chemicus

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest